GEÏNTEGREERD LICHAAMSWERK
of lichaamsgerichte psychotherapie is een holistische benadering die de verbinding tussen lichaam en geest centraal stelt. Door middel van technieken zoals ademhalingsoefeningen en beweging tracht deze therapie emotioneel welzijn te bevorderen, psychologische blokkades te doorbreken en een gezonde balans tussen lichaam en geest te herstellen. Het wordt vaak ingezet bij trauma, angst en depressie voor het vergroten van zelfinzicht en duurzame verandering. Lees meer
Geïntegreerd lichaamswerk ook gekend als lichaamsgerichte psychotherapie is een holistische benadering van psychotherapie die de interactie tussen lichaam, geest en emoties centraal stelt. Deze benadering erkent dat onze lichamelijke sensaties, bewegingen en expressie diep verbonden zijn met onze psychologische en emotionele welzijn. In tegenstelling tot puur verbale therapieën, zoals praten over problemen, richt lichaamsgerichte psychotherapie zich op het actief betrekken van het lichaam in het therapeutische proces.
Belangrijk is het idee dat emotionele spanningen, trauma's en psychologische problemen zich manifesteren in het lichaam. Door bewust te worden van lichamelijke sensaties en reacties, kunnen cliënten dieper inzicht krijgen in hun emotionele toestand en eventuele psychologische blokkades.
Therapeuten die deze benadering toepassen, gebruiken verschillende technieken om het lichaamsbewustzijn te vergroten. Dit kan onder meer bestaan uit ademhalingsoefeningen om de ademhaling te reguleren en emotionele spanning los te laten, bewegingsoefeningen om het lichaamsbewustzijn te vergroten, aanraking (indien passend en met toestemming) om een gevoel van verbinding en veiligheid te bevorderen, mindfulness om het moment-tot-momentbewustzijn te vergroten, en andere methoden die gericht zijn op het exploreren en verwerken van lichamelijke sensaties.
Deze benadering is effectief gebleken bij een scala aan psychologische problemen, waaronder trauma, angst, depressie en stressgerelateerde aandoeningen. Door de integratie van lichaamsgerichte methoden kunnen cliënten meer in contact komen met hun eigen gevoelens, hun lichaam als hulpmiddel voor zelfontdekking gebruiken en een gezondere verbinding tussen lichaam en geest ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is het bevorderen van emotioneel welzijn en het creëren van duurzame veranderingen in zowel het lichamelijke als het psychologische aspect van het individu.
Gespecialiseerde therapeut(en): Gitte Janssens